Succesverhaal: Interview met Sofie Helleman

Naam respondent: Sofie Helleman

Datum:  23 mei 2019

Plaats:  Leeuwarden

Interview vragen:

 • Wat doe je nu?
  Op dit moment combineer ik verschillende werkzaamheden:

  • Ik ben social media medewerker bij Webmastery;
  • Ik werk twee ochtenden in de week als Onderwijsassistent;
  • En ik heb mijn eigen bedrijf; SpeciTaal.

 

 • Wat vond jij van het traject?
  Het was een mooi, interessant traject. Ik heb veel mogen leren en ben dankbaar voor de ondersteuning die ik heb mogen ontvangen van mijn coach. Het is interessant, omdat je veel verschillende workshops gaat volgen waar je eigenlijk niet zo snel aan denkt. Dat is belangrijk, maar het geeft jou ook iedere keer weer de ruimte en tijd om aan je eigen bedrijf te gaan werken.

 

 • (Hoe) heeft het geholpen in wat je nu doet?
  Best heel veel, ik wilde eigenlijk eerst iets anders. Wel iets met taal, maar ik had het niet helemaal zo goed verdiept in wat ik het beste zou kunnen doen. Uiteindelijk is het me gelukt om de focus op één ding te leggen, terwijl ik ook ander aanbod daarbij aanbied. De focus van SpeciTaal ligt in ieder geval op bewustwording. Coaching is het leuke tweede wat ik erbij kan aanbieden.

 

 • Wat waren voor jou de meest relevante onderdelen uit het traject waar je het meest aan over hebt gehouden?
  Oef, ik moet even heel erg terug denken. Ik weet wel dat ik van één workshop veel heb geleerd en dat is hoe je een business model canvas kunt maken én gebruiken. Hiervan heb ik ook direct een boek besteld.

 

 • Hoe is jouw bedrijfsidee tot stand gekomen?
  Ik leef zelf in twee werelden daar ik doof/slechthorend ben. Ik vind het belangrijk dat de maatschappij hier ook steeds meer over te weten gaat komen, zodat we twee werelden kunnen samenvoegen. Juist wanneer de maatschappij hier meer van af weet, wordt het eenvoudiger voor ons (doven/slechthorenden).

 

 • Bestond jouw bedrijfsidee al voordat je begon aan het traject of ben je er later achter gekomen?
  Mijn idee bestond gedeeltelijk al, maar is dankzij het traject afgerond.

 

 • Kun je beschrijven hoe jouw gemiddelde dag er tegenwoordig ongeveer uit ziet?
  Zoals ik al zei heb ik verschillende werkzaamheden. Mijn gemiddelde dag voor SpeciTaal alleen heb ik dus niet. Wel ben ik op dit moment heel erg bezig om social media van SpeciTaal goed te benutten zodat daar steeds meer naamsbekendheid over gaat komen. Want dat is ook één van de stappen die je moet zetten, voordat jouw bedrijf vanzelf kan rollen.

 

 • Zou jij de Ondernemersacademie aanraden en waarom?
  Ik zou de OAG zeker aanraden. Het geeft jou de ruimte, de vrijheid én de tijd om jouw eigen bedrijf op poten te zetten. Hoewel het misschien niet direct als doel is jouw bedrijf helemaal 100% te laten rollen, mijn bedrijf zie ik als een ontzettend leuke bijbaan. Ik wil het doen omdat anderen het belangrijk vinden. Net zo belangrijk als ik het zelf vind. Het zou natuurlijk op een gegeven moment prachtig mooi zijn als ik mijn bedrijf als hoofdinkomsten kan gaan zien, maar dat is niet perse het doel. Ik wil het doen omdat het interessant is, het leuk is en omdat ik het belangrijk vind dat steeds meer mensen begrijpen hoe het onder andere is om doof te zijn en daarin de basis te bieden die ik kan bieden.

 

 • Wat zijn jouw toekomstplannen voor jou als persoon of met jouw bedrijf?
  Mijn toekomstplannen als persoon: Ik wil groeien in wie ik ben, dat is kort maar krachtig. Ik wil mezelf blijven ontdekken, en groeien in de mogelijkheden.Mijn toekomstplannen als bedrijf: Het zou geweldig leuk zijn wanneer steeds meer scholen en bedrijven mij benaderen omdat ze meer willen weten over doof-zijn, gebarentaal en dovencultuur en dergelijke. Vooral scholen raad ik aan hier meer over te leren, daar de hele schoolmaatschappij (het dovenonderwijs) verschuift.

 

 • Wat is jouw tip aan (potentiële) student ondernemers van de Ondernemersacademie Groningen?
  Maak gebruik van de tijd die je hebt met jouw coach!